Publiczna Szkoła Podstawowa nr 6 im. Tadeusza Kościuszki w Brzegu

DZIEŃ BEZ SŁODYCZY

W dniach 4 – 5 marca w ramach akcji prozdrowotnej PCK obchodziliśmy w naszej szkole Dni Zdrowego Stylu Życia.

         Pierwszy dzień przebiegał pod hasłem „DZIEŃ BEZ SŁODYCZY” i poświęcony był zdrowemu odżywianiu. Chcieliśmy zwrócić uwagę na problem nadmiernego spożycia słodyczy przez młodych ludzi. Duża ilość cukru wpływa negatywnie na zdrowie. Jest najczęściej przyczyną nadwagi, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów, miażdżycy, nadciśnienia, zakwaszenia organizmu, sprzyja stanom zapalnym i rozwojowi grzybów, a także silnie uzależnia.

        Z ankiety przeprowadzonej w lutym br. przez uczennice należące do Szkolnego Koła PCK, wynika, że co czwarty uczeń naszej szkoły codziennie sięga po słodycze i słodkie napoje. Najwyższe spożycie tych produktów występuje w najstarszej grupie wiekowej (kl. VII-VIII) i sięga 38%.

       Aby uświadomić uczniom jak ważne jest ograniczenie ilości zjadanych słodyczy, zaprosiliśmy panią Kalinę Bednarczyk – doradcę żywieniowego, która przeprowadziła warsztaty z uczniami klasy V d i VI b pod hasłem „Jemy słodko, ale zdrowo”. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się ile cukru zawierają ich ulubione słodkości, jak cukier działa na organizm, poznali, a nawet mogli skosztować różne jego zamienniki. Dowiedzieli się również o wielu szkodliwych substancjach dodawanych do słodyczy, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, który potęguje apetyt i prowadzi do szybkiego tycia, tłuszcze trans, przyczyniające się do wzrostu cholesterolu we krwi oraz rakotwórcze: słodziki (np. aspartam), sztuczne barwniki i konserwanty (np. benzoesan sodu).

      W drugiej części zajęć odbyła się degustacja smakołyków przygotowanych przez panią Kalinę z pełnoziarnistych płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów i miodu. Prowadząca tłumaczyła, jak w prosty sposób można je wykonać w domu.

      Po warsztatach pani Kalina udała się z uczniami klasy 1e do biomarketu „Acerola”, w którym można kupić zdrowe produkty żywnościowe. Tego dnia odbywały się w klasach pogadanki na temat zdrowego odżywiania, a także konkursy. Wyniki konkursów plastycznych zamieszczamy w załączniku. W akcję prozdrowotną włączył się sklepik szkolny, w którym podczas każdej przerwy uczniowie mogli zakupić sałatkę sporządzoną z wybranych przez siebie warzyw i owoców.

     Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji wielu uczniów uświadomiło sobie, że warto dbać o zdrowie ograniczając ilość spożywanych słodyczy.

     Uczniowie zaangażowani w akcję: Ewa Pasierska, Emilia Kociołek, Anna Kużownik, Alicja Lisowska i Emilia Rudyk pod opieką pań Barbary Przybysz i Marioli Mesjasz-Walas. 

 Serdecznie dziękujemy pani Kalinie Bednarczyk za ciekawe i smaczne zajęcia kulinarne, pani Jolancie Ziętarze za przygotowanie pysznych sałatek w sklepiku szkolnym i panu Pawłowi Mruklikowi za przygotowanie sprzętu audiowizualnego Śmiech